Hur får du dina nunotovade kläder så tunna och jämna?

Ofta får jag frågan: Hur får du dina nunotovade kläder så tunna och jämna?

Svaret är: Nålfilt

Nålfilt av mjuk merinoull är mitt basis material tillsammans med sidentyg, när jag skapar nunotovade kläder. Nålfilten är mjuke merinofibrer som är lagt upp med fiber i alla riktningar, så ullen drag ihop sig like mycket på alla håll. Här kan du sparar många timmers tussande ull ut.

Jag säljer nålfilten i min web-butik i samarbete med Kajoli.dk. Jag har handlat hos Kajoli i Danmark igenom många år. Jag tänkte, att jag handlar ganska ofta och kanske där är flera tovare i Sverige som har behov, då kan vi jo dela på kostnaden till frakten. Jag kan påverka färg urvalet om jag handlar mycket, Kajoli kan ta hem mera och i flera färger, det blir bra för oss alla.

Detta är bakgrunden för uppstart av web-butiken. https://skovmosebyhand.se/butik/

Du vet kanske om, att jag håller kurs i Svedala & Skåne-Tranås i nunotovningstekniken. Speciellt på kursen i nunotovade kläder, träffar jag på en del kursdeltagare som tycker det känns läskigt, att drag i nålfilten, om/när nålfilten skal glesas.

För båda kvaliteter av nålfilt (100g och 140g pr. meter) brukar jag, att glesa ut ullen vid uppläggningar till för exempel klänningar, kjol och topp. Jag rekommendera, att du gör något prov, och hitta din favorit kvalität och krympfaktor.

När jag glesar ut ullen, drag jag den i längdriktningen och jämnar ut i bredden till 120cm (som det var från början) Jag kan drag ut ullen till dubbelt längd, det vill säga en meter kan bli till två. Ibland händer det ätt där blir håll, det är inget att bekymmer sig över, snabbt och enkelt att fixa, när du har dragit ut till färdig längd och bred.

Här ser du nålfilten färdig dragit med ”lite” håll

Och här ser du samma bit, efter jag har lagt på lite gles ull. Reparationen synes inte efter tovning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *